top of page

Обороняти свою країну – це не обов’язок. Це – честь.


14 березня студенти груп КІ-21-2/9, ЕТ-23-9 і КН-21-9 (керівники груп Павлюченко О.В., Павленко Т.І., Клевцова Р.А.) представили виховний захід на тему «День добровольця в Україні».

День українського добровольця встановлено Постановою Верховної Ради України від 17 січня 2017 року на вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві.

Добровольчий рух – це один з феноменів українського суспільства. Одними із перших  прикладів можна вважати Запорозьку Січ, легіон Українських Січових Стрільців. Та найновіший приклад – це Революція гідності та початок воєнних дій на сході України.

Саме 14 березня у 2014 році більше 500 учасників Самооборони Майдану вирушили на військовий полігон в Нові Петрівці Київської області для проходження військової підготовки з метою подальшої участі у воєнних діях. Вчителі, лікарі, студенти, підприємці, айтішники вирушили боронити незалежність України та стали ідеологічною основою нової української армії.

Тисячі добровольців не повернулись додому. Студенти Кам’янського енергетичного фахового коледжу шанують пам’ять колишніх випускників і викладачів, які колись пішли захищати свою країну від ворога. Вони загинули, але  завжди будуть жити в наших серцях. Стенд пам’яті і пошани був оновлений і тепер з нього до нас ніби говорять наші захисники. Вони говорять, що не буває народу без країни і без мови, що рідну землю не можна віддати ворогу, що за неї треба стояти у бою до останнього. Обороняти свій дім, своїх близьких, свою країну – це не обов’язок. Це – честь.

Новий сплеск масового добровольчого руху відбувся наприкінці 2021 – напочатку 2022 років. На тлі загрози повномасштабної війни в країні формувалися підрозділи територіальної оборони. Зараз Сили територіальної оборони є наймолодшим родом військ в українській армії.

 

24 лютого 2022 року добровольцем став кожен: хтось пішов до військкомату і записався до збройних формувань, хтось почав робити «коктейлі молотова», хтось взявся готувати їжу, плести маскувальні сітки. Студенти і викладачі нашого коледжу також стали волонтерами. Разом постійно ми беремо участь в акціях волонтерського центру коледжу, збираючи банки для окопних свічок, кошти на парафін, дрони та інше оснащення, збираємо пластикові кришки для виготовлення протезів для поранених захисників, підтримуючи ЗСУ і добровольчі організації.

Українські добровольці стали гордістю нашого народу. Наразі вони беруть активну участь у  російсько-українській війні, захищають Україну і усю Європу від  «руського мира», здобувають перемогу для усього світу.

Одного разу, ставши на захист Батьківщини, ми до кінця нашого життя залишаємось її добровольцями. І нашим обов'язком залишається боротьба за незалежну державу без псевдоеліт та корупції. Ставши на захист України, ми вже не маємо права відступати.




Матеріали посту підготували  керівники академічних груп: Тамара ПАВЛЕНКО, Олександра ПАВЛЮЧЕНКО, Руслана КЛЕВЦОВА.

 

83 перегляди

Пов'язані пости

Дивитися всі
bottom of page