top of page

Всесвітній день вишиванки

Щорічно в травні в Україні відзначають Всесвітній день вишиванки.

Це поки неофіційне свято, а історія його появи абсолютно випадкова.


Всесвітній день вишиванки - молоде свято. Відзначати його почали лише в 2006 році, але за цей час воно стало дуже популярним, до того ж не тільки у нас, в Україні, а й за кордоном.


Ідею провести свято у 2006 році запропонувала студентка Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк. За її словами, сталося це випадково:


«На перерві в університеті я зустріла свого друга Ігора, який прийшов у вишиванці на пару, і я робила це час від часу, і мої друзі робили, але ми разом ніколи не збиралися. І я запропонувала нам одночасно одягнутися у вишиванки і запросити наших найближчих друзів».

Так з'явився Всесвітній день вишиванки. Спочатку в цей день вишиванки носили всього кілька десятків студентів і викладачів, але через деякий час свято стало всеукраїнським, а потім і всесвітнім.


Українська вишиванка - не просто святковий одяг. Споконвіку сорочка, вишита дружиною або мамою, вважалася потужним оберегом від нещасть: кожен стібок зберігав у собі любов і тепло душі. У кожному регіоні України є свої традиції вишивання і символізм орнаментів, але незмінно лише одне: вишиванка - це частина генетичного коду українця.


Зараз День вишиванки має особливий сенс - українці змушені відстоювати свою національну автентичність і боротися за неї, віддаючи свої життя. Свято щорічно відзначають у третій четвер травня в Україні. У 2023 році День вишиванки - 18 травня.

Зараз, в умовах воєнного часу, в День вишиванки в Україні не проводяться марші та дефіле вишиванок, ярмарки, концерти чи інші масові заходи. Але долучитися до свята може будь-хто - потрібно просто надягти вишиванку або будь-який інший одяг з українською вишивкою.


Викладачі, співробітники та здобувачі освіти Кам’янського енергетичного фахового коледжу долучились до урочистих заходів з нагоди Дня вишиванки.


Традиційно було проведено

· святкову фотосесію

· фотоконкурс «Україна вишивана»,

· флешмоб «З Україною в серці»,

· нагородження найактивніших здобувачів освіти за підсумками 2022-2023 н.р.


Перемогу у фотоконкурсі здобула світлина здобувачів освіти групи ЕТ-21-2\9 (керівник навчальної групи Бабієва Тетяна Олегівна).


Вишиванка – це наш генетичний код.

Вишиванка – одяг вільних людей.

Матеріали посту підготували ЮЛІЯ Черниш, НАТАЛІЯ Гусак



282 перегляди
bottom of page